Seler w panierce przepis

przez | 20 marca 2021

Moim zdaniem pyszny. Choć póki co, jadam go tylko ja. Ale wiadomo, że zmiana to proces, wymaga czasu, oswojenia się z nowością, te sprawy. Robię go często, bo mało kłopotliwy i stosunkowo tani. A przy tym naprawdę wyśmienity.

Składniki (na 2 osoby):

0,5 sporego selera
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
cienki pasek kostki warzywnej
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz

mąka z ciecierzycy
jajko i bułka tarta (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. W garnku do parowania nastawić wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, kawałkiem kostki i tymiankiem. Zagotować.
  2. Obrany i umyty seler pokroić w około pół centymetrowe plastry.
  3. Plastry gotować na parze 10 min. Mają być al dente. Wyjąć i posypać z obu stron odrobiną pieprzu i soli.
  4. Obtaczać w mące z cieciorki i smażyć na oleju. Można jeszcze obtoczyć w jajku i tartej bułce (używam razowej). Wtedy są bardziej na wypasie. Smażyć z obu stron, chwilę dosłownie, do zezłocenia. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Smacznego panierowanego,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *