Przepis z portalu Facet i kuchnia, w którym w roli głównej występują śliwki. Miałam jabłka, więc u mnie z jabłkami. Ale oczywiście może być z innymi sezonowymi owocami.
Składniki:
100 g mąki owsianej
50 g mąki ziemniaczanej
80 g ksylitolu
125 g zimnej ricotty
100 g zimnego masła
1 spore jabłko (miałam szarą renetę)
miód, cynamon i gałka muszkatołowa
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy tak długo, aż powstanie elastyczne ciast. Wkładamy je na 15 min. do zamrażalnika (nie dłużej).
2. Jabłko obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.
3. Rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość około 3- 4 mm.
4. Pokrojone jabłko układamy na cieście zostawiając 2 – 3 cm. marginesu.
5. Brzegi ciasta zawijamy do środka.
6. Owoce oprószamy cynamonem i gałką muszkatołową.
7. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 – 35 min. (do suchego patyczka). Po 15 min. przykryłam ciasto folią aluminiową żeby się nie przypaliło z góry.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Jeśli chcemy jeść na ciepło, to odczekujemy 15 min. i liczymy się z tym, że ciasto będzie się rozpadać. Po całkowitym wystygnięciu kroi się bez problemu i nie rozpada. Przed podaniem polewamy owoce miodem.