Sałatka z dyni i buraków

przez | 2 października 2020

Najprostsza na świecie sałatka z pieczonej dyni i buraków. Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Lubię ją do wszystkiego, a najbardziej do grilowanego halloumi. Przepis na 1-2 porcje.

Składniki:

1 średni burak
Kawałek dyni (mi smakują w tej sałatce odmiany: prowansalska, piżmowa, hokkaido)
Oliwa z oliwek do posmarowania warzyw
Sól

Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
Sól i pieprz do smaku

Posypka:
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki słonecznika
garść orzechów włoskich

Sałata, do położenia na spód. Moim zdaniem najlepsza jest rukola, ale może też być rzymska lub jakiś sałatowy mix. Czasem, jak nic nie mam, to kroję natkę z kolendrą, koperkiem i miętą.

Wykonanie:

1. Buraka i dynię obieram i kroję na mniejsze kawałki grubości ok. 0,5 cm. układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję warzywa po jednej stronie pędzelkiem z oliwą, obsypuję solą i wsuwam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 min.

2. Składniki marynaty mieszam ze sobą aż się porządnie połączą. Wkładam do lodówki.

3. Pestki i orzechy wrzucam na rozgrzaną patelnię i chwilę prażę, często mieszając.

4. Na talerzu kładę sałatę, na nią wykładam warzywa, polewam je marynatą i posypuję pestkami. Pestek z reguły sporo mi zostaje i sypię je sobie potem do różnych innych potraw.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *