Boczniaki panierowane w mące z ciecierzycy

przez | 29 września 2020

Długo szukałam sposobu na boczniaki. Próbowałam je piec i smażyć na różne sposoby i z różnych przepisów. Wychodziły lepiej, gorzej, ale żaden mnie nie zachwycił. W końcu odkryłam ten. Jest prosty, szybki i przepyszny. Znalazłam go na portalu Warzywizm.
Podaję mniejsze ilości składników, bo gotuję zazwyczaj na 1 – 2 osoby.

Składniki:
125 g. boczniaków

Marynata:
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
0,5 łyżki syropu klonowego

Panierka:
2,5 czubatej łyżki mąki z ciecierzycy
0,25 łyżeczki słodkiej papryki
0,25 łyżeczki czosnku granulowanego
4 – 5 łyżek wody

Olej do smażenia

Wykonanie:
1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce. Dorzucamy do nich grzyby i mieszamy tak, by boczniaki pokryły się marynatą. Odstawiamy na minimum 30 minut.
2. Suche składniki panierki mieszamy ze sobą. Przed samym smażeniem dodajemy wodę. Konsystencja musi być taka, by panierka trzymała się grzybów, ale bez wielkich grud. Generalnie łatwo to wyczuć.
3. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy po 2- 3 minuty z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym i już.
Zajadamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *